• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Deze modebedrijven gingen failliet in de tweede helft van 2018

Deze modebedrijven gingen failliet in de tweede helft van 2018

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Niet elk modebedrijf is ongeschaad de tweede helft van 2018 doorgekomen. Het halfjaar betekende faillissementen voor meerdere modespelers. Voor de een lag een doorstart in het verschiet, voor de ander was de naam simpelweg ‘te besmeurd’. Een overzicht van de bedrijven die in de tweede helft van 2018 failliet werden verklaard.

Stroke Amsterdam

Officieel valt dit faillissement net buiten de tweede helft van 2018, op 14 juni wordt Stroke Amsterdam failliet verklaard. Eigenaar Berry Tielens heeft zelf het faillissement aangevraagd. Na 20 jaar valt het doek voor het damesmerk. Na een strategie verandering, die wel nieuwe klanten maar geen nieuwe verkooppunten opleverde, voelt Tielens zich gedwongen om het merk stop te zetten.

Buining Fashion

Eveneens op 14 juni wordt Buining Fashion in Apeldoorn failliet verklaard. Als reden van het faillissement wordt internet concurrentie genoemd waardoor minder klanten naar de winkel kwamen. Het is het moederbedrijf van de gelijknamige winkel en Noa Noa en Petit Merci in Apeldoorn. De winkels en het bedrijf worden uiteindelijk overgenomen door familiebedrijf Anna van Toor.

Men at Work

De Nederlandse tak van Men at Work vraagt eind juni faillissement aan en ook de Belgische tak wordt begin juli failliet verklaard. Al snel meldt de curator dat zeker zes partijen interesse hebben getoond en uiteindelijk komt Victory & Dreams Holding, het moederbedrijf van Miller & Monroe, Witteveen Mode en het gros van de voormalige Charles Vögele-winkels, als winnaar uit de bus.

Victory & Dreams bouwt op termijn de winkels om tot het Miller & Monroe concept en betrekt de eigen collecties van het failliete bedrijf in het aanbod. Airdate, OTR en 8MM zullen als shop-in-shops verschijnen.

Granny’s Finest

Sociale onderneming Granny’s Finest moet eind juni het faillissement aanvragen. Het bedrijf dat sjaals en mutsen verkoopt, gemaakt door breiclubs die eenzaamheid onder ouderen tegengaat, wordt in september gered door sociaal ondernemer Carolien Kernkamp. De sociale kant van het bedrijf blijkt de overhand te hebben genomen, de oma’s breiden bijvoorbeeld sjaals die ze leuk vonden om te maken maar niet goed verkocht werden. Hierdoor stegen de kosten van opslag en al met al telde verschillende elementen op tot een faillissement.

Schoenketen Van den Hoven

Van den Hoven sluit de deuren in oktober vanwege een faillissement. De keten schoenenwinkels heeft te maken met een scherpe daling van omzet, prijzen en brutomarges in 2018, zo is te lezen in het eerste faillissementsverslag. Het bedrijf heeft winkels in Berkel en Rodenrijs, Zaltbommel, Rosmalen, Brielle, Steenbergen, Bladel en Geldermalsen. Acute ligquiditeitsproblemen ontstonden toen geen seizoenskrediet werd verstrekt door de bank en uiteindelijk ook de financiering werd stopgezet.

The TailorMates

Maatpakkenspecialist The TailorMates vraagt in november faillissement aan omdat een overnamekandidaat zich terugtrok. In het eerste faillissementsverslag blijkt dat de schulden in de zomer en het najaar van 2018 toenamen omdat een dameslijn werd gelanceerd. Uiteindelijk wordt het inventaris en goodwill van TailorMates verkocht aan een branchegenoot, Misura Sartoria.

Parfection B.V., distributeur van Parfois en NA-KD

Op de valreep van 2018 valt het doek voor Parfection B.V., de Nederlandse distributeur van Parfois en NA-KD. Uit het eerste faillissementsverslag blijkt dat de naamsbekendheid van het Portugese Parfois te laag is en er te weinig kortingen worden gegeven voor de Nederlandse consument. Wanneer Parfois zich terugtrekt en de franchiseovereenkomst afbreekt, gaat Parfection aan de slag met Deens merk NA-KD. Uiteindelijk blijkt deze ingeslagen weg niet een strategie die verder uit te werken is waarop het faillissement wordt aangevraagd.

Altijd up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief!

Hoofdbeeld: Parfois

buining fashion
failissement
Men At Work
parfection
stroke amsterdam
tailormates
van den hoven