• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Faillissementen naar laagste niveau deze eeuw, detailhandel blijft achter

Faillissementen naar laagste niveau deze eeuw, detailhandel blijft achter

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

Waar het aantal faillissementen in 2018 waarschijnlijk daalt met 10 procent, profiteert de detailhandel helaas niet van deze daling, zo meldt het ING Economisch Bureau. Met de daling bereikt Nederland het laagste niveau van faillissementen van deze eeuw zo blijkt uit de cijfers.

In de meeste sectoren gingen in de eerste helft van 2018 minder bedrijven failliet. In vergelijking met het eerste halfjaar van vorig jaar gingen in totaal 13 procent minder bedrijven over de kop. De grootste dalingen deden zich voor in de bouw (-22 procent) en in de zakelijke dienstverlening (-18). De enige sectoren waar de faillissementen wel toenamen zijn de detailhandel en de zorg, aldus het ING Economisch Bureau. De zorg staat bovenaan met de grootste stijging, 15 procent, door de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen van voorgaande jaren. In de detailhandel ging 4 procent meer failliet dan vorig jaar in de eerste zes maanden. “In de detailhandel verkeren veel winkeliers, ondanks stijgende consumentenbestedingen in zwaar weer,” aldus het bericht. In het eerste halfjaar gingen onder andere Supertrash, Granny’s Finest, Men at Work B.V., Buining Fashion, Stroke Amsterdam, Infact Clothing, Fresh! Collection, Lake Side, Lingerieland en Shoeline failliet.

ING: Detailhandel blijft achter bij daling faillissementen

“Enerzijds gaan er minder bedrijven failliet vanwege de aanhoudende gunstige economische vooruitzichten,” aldus Katinka Jongkind van het ING Economisch Bureau in het persbericht. “Anderzijds staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen, zoals veranderend consumentengedrag, nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten. Het is daarom van belang dat bedrijven mee veranderen met deze ontwikkelingen om levensvatbaar te blijven.”

Volgens het bureau blijkt uit analyse dat de kans op een faillissement voor startende en volwassen bedrijven vrijwel gelijk is. De oorzaken verschillen echter wel.

De drie grootste oorzaken faillissement bij startende bedrijven (jonger dan 3 jaar) :

1. De markt heeft geen/onvoldoende interesse in product/dienst.

2. Problemen met het aantrekken van groeikapitaal

3. Ontbreken van de juiste ondernemerskwaliteiten.

De drie grootste oorzaken faillissement bij volwassen bedrijven (ouder dan 10 jaar):

1. Te laat inspelen op veranderende marktontwikkelingen, zoals digitalisering, nieuwe technologieën of veranderend klantgedrag.

2. Product, dienst of verdienmodel niet langer relevant.

3. Verdienmodel niet langer kostendekkend, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën, concurrentie of hogere (inkoop- en/of personeels-) kosten.

Bron: ING Economisch Bureau

Voor meerdere bedrijven in de detailhandel die in het eerste halfjaar van 2018 failliet zijn gegaan, was er echter licht aan het einde van de tunnel in de zin van een doorstart. Vorige week maakte Victory&Dreams Holding, het moederbedrijf van Miller & Monroe en Witteveen Mode, bekend de reddende engel te zijn van Men at Work B.V. Buining Fashion werd overgenomen door Anna van Toor en verschillende groepen investeerders redden Supertrash en Lake Side. Ook voor Granny’s Finest en Fresh! Collection hebben verschillende geïnteresseerde partijen zich gemeld.

Beeld: Pexels

buining fashion
Faillissement
fresh collection
granny’s finest
infact clothing
ING Economisch Bureau
Lake Side
lingerieland
Men At Work
Shoeline
stroke amsterdam
SuperTrash