• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Amsterdam Fashion Week presenteert programma: ‘Verhuizen is niet handig’

Amsterdam Fashion Week presenteert programma: ‘Verhuizen is niet handig’

Door Yasmine Esser

19 mei 2015

Mode

Ook nu de gemeente Amsterdam geen subsidie verleent aan de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam, krijgt het mode-evenement gewoon een drieentwintigste editie. "Fashionweek is here to stay," aldus directeur Rob Zomer bij de bekendmaking van het catwalkprogramma. "Daar mogen geen misverstanden over bestaan."

Bart Maussen, eigenaar van de Amsterdam Fashion Week, zei in januari dit jaar nog dat de modeweek misschien zou verhuizen , als er geen steun van de overheid zou komen. Zomer spreekt niet over een nieuwe locatie, al zegt hij wel dat de modeweek in gesprek is met 'twee steden'. "Zij komen naar ons toe, omdat ze willen meeliften, meeprofiteren van het succes van fashionweek. Het zou niet handig zijn om het hele evenement te verplaatsen, maar we kijken wel hoe we kunnen uitbreiden naar het hele land. We zoeken groeimogelijkheden."

Amsterdam Fashion Week maakt catwalkprogramma bekend

De Amsterdamse modeweek vindt in juli dus gewoon weer plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. In de Gashouder en het Machinegebouw zullen onder andere Aziz Bekkaoui en Monique Collignon hun collecties voor de zomer van 2016 tonen. Vaste prik op het officiele catwalkprogramma: Tony Cohen en Spijkers & Spijkers. Maar, daar mogen we van directeur Zomer niet over zeuren. "In de pers wordt daar soms meewarig over gedaan. 'Goh, daar zijn ze weer'. Wij koesteren deze mensen, ze staan er twee keer per jaar met hun nieuwste collecties. En zij zijn in staat te leven van hun bedrijf, dat vinden wij toch het belangrijkste. Creativiteit is natuurlijk belangrijk, maar creativiteit zonder einddoel leidt tot niets."

Nieuwe namen zijn er ook. Zo tonen de mannen van Futura hun nieuwste collectie. Net als AM Westen, het label van Annemarie Westen, die met haar opkomende label eerder al een plekje had op de Modefabriek. Ook Jonathan Christopher is van de partij. Hij won afgelopen winter de eerste editie van de Global Denim Awards en is nu genomineerd voor de Woolmark Prize. Ontwerpers die ontbreken: Liselore Frowijn en Dennis Diem . Zij kozen voor een plekje op het Downtown programma. Hun shows zijn daarom ook toegankelijk voor consumenten.

Bijzonder is dat de Amsterdamse modeweek een samenwerking is aangegaan met de fashionweek van Madrid. Daarom toont Maria Clé Leal, in Spanje een gevestigde naam, op maandag 13 juli haar collectie in de Gashouder. Bekende namen van Nederlandse bodem zijn Oilily, Antoine Peters en Tailor & Elbaz.