• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Nu te zien: modetentoonstellingen, in het museum en online

Nu te zien: modetentoonstellingen, in het museum en online

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more
Cultuur

Sinds 1 juni kan het weer: naar het museum! De tentoonstellingskalender werd de afgelopen maanden meermaals aangepast: modetentoonstellingen werden verlengd of verplaatst naar het digitale domein. FashionUnited geeft een overzicht van de lopende tentoonstellingen op het gebied van mode, in alle rust te bezoeken in het museum, of thuis vanachter de computer.

Mattijs van Bergen - t/m 5 juli 2020, Centraal Museum

In december schonk de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen dertien stukken van zijn hand aan het Centraal Museum in Utrecht. Het museum bezit meer creaties van de ontwerper, die van 2008 tot 2018 aan het hoofd stond van zijn eigen label. Voor een kleine, intieme tentoonstelling werden een aantal stukken uit de schenking gecombineerd met kunstwerken uit de museumcollectie, geselecteerd door Van Bergen vanwege hun associatie met materialen en technieken die hem als ontwerper inspireren.

Links: Mattijs van Bergen AW 2010. Credit: Team Peter Stigter. Rechts: portret van Mattijs van Bergen. Credit: Martin Bouwman

SMUK - t/m 30 augustus 2020, Modemuseum Hasselt

De tentoonstelling ‘SMUK’ in het Modemuseum Hasselt werd vanwege Covid-19 verlengd tot en met 30 augustus 2020. Voor wie hem nog niet gezien heeft, is dat boffen: er is veel te zien en te leren. De expositie focust op decoratieve technieken in de haute couture en prêt-à-porter. De zalen zijn een feest van pluimen, parels, borduursels en andere (soms ook minder voor de hand liggende) opsmuk. Niet alleen de savoir-faire achter de schermen van de belangrijkste Parijse ateliers wordt getoond, ook de invloed van technologische ontwikkelingen op het huidige modebeeld en de actuele rol van decoratie in de mode wordt bekeken.

Expositie ‘Smuk’ in Modemuseum Hasselt. Credit: Katrien Huysentruyt voor FashionUnited

The Art of Lace - t/m 6 september 2020, Textielmuseum

In ‘The Art of Lace: Haute Couture van Chanel tot Iris van Herpen’ worden zo’n veertig silhouetten getoond uit recente couturecollecties van grote modehuizen als Dior, Chanel en Maison Margiela. In de stukken wordt op uiteenlopende - en vaak experimentele - manieren gebruik gemaakt van kant. Door te laten zien dat er veel meer mogelijk is met kant dan over het algemeen wordt gedacht, bevraagt de expositie associaties als kwetsbaarheid, romantiek en traditie die gewoonlijk aan kant worden gekoppeld. De tentoonstelling geeft eveneens inzicht in het vakmanschap dat het maken van en werken met kant vereist. Ook fijn: bij alle stukken zijn samples van de getoonde kantsoorten te vinden, die naar hartenlust kunnen worden aangeraakt.

Mode op de bon - t/m 6 september 2020, Verzetsmuseum

Schaarste maakt creatief. Dat blijkt wel uit de tentoonstelling ’Mode op de Bon’, tot en met 6 september te zien in het Verzetsmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling laat zien hoe in oorlogstijd kleding werd gemaakt van het weinige materiaal dat voorhanden was: stof van parachutes, gevonden in weilanden, werd voor trouwjurken gebruikt; mannenpakken werden damesmantelpakjes. Ook slaat de expositie een brug naar de actualiteit met voorbeelden van hedendaags hergebruik in de mode, door gevestigde ontwerpers en modestudenten.

Links: Collectie Verzetsmuseum Amsterdam. Rechts: werk van modestudenten Vroni Martina en Florien Bos. Credit: Tomek Dersu Aaron

Tenant of Culture - t/m 13 september 2020, Fries Museum

De tentoonstelling ‘Tenant of Culture: I forgot to tell you I've changed’ in het Fries Museum toont het werk van Hendrickje Schimmel, alias Tenant of Culture. Met haar sculpturen, grotendeels gemaakt van weggegooide kleding, levert ze commentaar op de wegwerpcultuur in de mode-industrie. Hoe wordt eigenlijk bepaald wat bewaard, hersteld of vernietigd wordt, en waarom? Wat kapot is, kan gerepareerd worden, en wat op is, kan worden hergebruikt, meent Schimmel. In de tentoonstelling zijn onder meer een jas van afgedankte strohoeden te zien, en westernlaarzen gemaakt van platgestreken schoenen.

Online exposities: ‘Modest Fashion’, ‘Accessorize!’ en Google Arts & Culture

Voor wie het modelandschap liever vanuit huis verkent, zijn er ook een aantal exposities online te bezoeken. De tentoonstelling ‘Modest Fashion’, van het Stedelijk Museum Schiedam, is inmiddels gesloten, maar de indrukwekkende online 3D-weergave is nog tot en met 31 december 2020 te zien op de website van het museum. In de online tentoonstelling ‘Accessorize!’, samengesteld door het Rijksmuseum, worden 250 objecten in de categorie modeaccessoires in detail uitgelicht. Tot slot: via platform Google Arts & Culture zijn niet alleen collecties van musea wereldwijd te bewonderen, maar presenteren enkele musea - waaronder het Londense Victoria and Albert Museum en het Bata Shoe Museum in Toronto - ook gecureerde mode-exposities. Een kijkje waard!

In het najaar en daarna

Het is nog even geduld hebben, maar voor het aankomende najaar staan een aantal grootschalige modetentoonstellingen op de planning in Nederlandse en Belgische musea. Zo opent op 28 augustus in het Mode & Kant Museum te Brussel de expositie ‘Masculinities’, over de ontwikkeling van de mannengarderobe in de afgelopen twee eeuwen. Vanaf 26 september presenteert het Kunstmuseum Den Haag de expositie ‘Kies Kleur!’, over kleur als verbindende en inspirerende factor in de mode. De tentoonstellingen 'Black Fashion Matters' in het Centraal Museum, ‘Maison Amsterdam’ in De Nieuwe Kerk, de tentoonstelling over Dior in het Kunstmuseum en de tentoonstelling ‘Activewear’ in het Modemuseum Hasselt zijn uitgesteld naar volgend jaar - maar die zullen het wachten ongetwijfeld waard zijn.

Homepagebeeld: Overzicht tentoonstelling The Art of Lace – ontwerper Iris van Herpen. Credit: Josefina Eikenaar/TextielMuseum

2020
Modetentoonstelling
modetentoonstellingen