• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Overzicht: Dit was het modenieuws in de tweede helft van 2016

Overzicht: Dit was het modenieuws in de tweede helft van 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Wat gebeurde er allemaal in 2016? Het was een jaar vol faillissementen, en hier en daar een doorstart. De retailers die het hoofd wel boven water hielden kwamen met nieuwe retailconcepten. Ook vertrokken er diverse creatief directeuren bij grote modehuizen. FashionUnited zet de belangrijkste nieuwsfeiten van de tweede helft van 2016 op een rij.

Juli: Superstar verdwijnt, Lichting 2016, doorstart McGregor en Chanel

Superstar verdwijnt uit de winkelstraat, maar Promiss komt terug en heeft een nieuw winkelconcept. Tijdens de juli-editie van Mercedes-Benz Amsterdam winnen Danial Aitouganov en Marlou Breuls Lichting 2016. McGregor maakt een doorstart onder de naam Doniger Fashion Group. Maria Grazia Chiuri wordt de eerste vrouwelijke creatief directeur van Dior.

Augustus: MS Mode gaat failliet, Raf Simons naar Calvin Klein en de Olympische Spelen

De volgende grote keten valt om: MS Mode. Het bedrijf vraagt op 5 augustus uitstel van betaling aan. Calvin Klein bevestigt na maandenlange geruchten de komst van Raf Simons als chief creative officer. In augustus vinden tevens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats; ontwerpers ontfermen zich over de sporttenues of komen met speciale sportcollecties. Ontwerpster Sonia Rykiel overlijdt op 83-jarige leeftijd.

September: Doorstart MS Mode en nieuwe retailconcepten We Fashion en Hema

In september realiseert MS Mode een doorstart, dankzij oud-eigenaar Roland Kahn (Coolinvestments) en GA Europe. Daarnaast rolt Hema de internationale pilot ook uit in Nederland. We Fashion presenteert in de Enschedese vestiging eveneens een nieuw winkelconcept.

Oktober: nieuwe mannenmodeketen The Sting en nieuw winkelconcept Perrysport

Steeds meer ketens komen met nieuwe concepten. Zo maakt The Sting in oktober bekend dat er een nieuwe mannenmodeketen komt. Perrysport laat weten een nieuw winkelconcept te lanceren in de winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam.

November: Lidewij Edelkoort, Charles Vögele en kort geding Oilily

Lidewij Edelkoort stelt in haar jaarlijkse trendpresentatie dat de wereld in transformatie en transitie is. “Doe iets met de mouw,” roept ze haar publiek op. Charles Vögele verkeert al langere tijd in financiële moeilijkheden en wordt overgenomen door het Italiaanse OVS. Het bekende merk OIiliy belandt in een kort geding vanwege een familieconflict; de rechter stelt het modebedrijf in het gelijk, ten nadele van de dochter en schoonzoon van Oilily-oprichters.

December: Opening Primark Amsterdam en de nieuwe plannen van The Sting

In de laatste maand van het jaar opent Primark de langverwachte Amsterdamse vestiging op het Damrak. Het pand heeft maar liefst zeven verdiepingen. The Sting maakt bekend dat de nieuwe mannenmodeketen Costes Men gaat heten en dat er ook gecombineerde Costes-winkels zullen komen. Een grote koersverandering bij de VeldhovenGroup, eigenaar van de merken Sandwich, Turnover, Dept en Olsen. Het Duitse Olsen wordt verkocht, en modemerken Turnover en Dept worden volledig opgeheven.

Uitslag van de poll: wat vond u het beste artikel?

Eerder deze maand vroeg FashionUnited de eindejaarspoll wat u hét modenieuws van dit jaar vond. Het artikel Modeontwerpster Sonia Rykiel op 86-jarige leeftijd overleden’‘ kreeg 16 procent van de stemmen en werd daarmee verkozen tot hét modenieuws van 2016. Het nieuws over de komst van warenhuis Hudson’s Bay stond met 15 procent op de tweede plaats. R&S Retail’s overnames van FNG en Brantano en Raf Simon’s benoeming bij Calvin Klein deelden de derde plaats met respectievelijk 9 procent van de stemmen.

Beeld: Team Peter Stigter, Catwalkpictures, FashionUnited, Facebook McGregor Fashion Group, Willy Vanderperre/Calvin Klein, Thirza Schaap via Appletizer

2016
jaaroverzicht 2016