• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Overzicht: Dit was het modenieuws in de eerste helft van 2016

Overzicht: Dit was het modenieuws in de eerste helft van 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Mode

Wat gebeurde er allemaal in 2016? Het was een jaar vol faillissementen, en hier en daar een doorstart. De retailers die het hoofd wel boven water hielden kwamen met nieuwe retailconcepten. Ook vertrokken er diverse creatief directeuren bij grote modehuizen. FashionUnited zet de belangrijkste nieuwsfeiten van de eerste helft van 2016 op een rij.

Januari: Faillissementen V&D en Dolcis, Manfield en Invito

Op de vooravond van het nieuwe jaar werd het officiële faillissement van V&D aangekondigd; een bericht dat het hele jaar zou domineren. Door het faillissement verloren meer dan 10.000 mensen hun baan. Maar V&D was niet de enige die op de fles ging in januari; er werd ook faillissement aangevraagd voor de Macintosh-ketens Dolcis, Manfield, Invito, Pro-Sport en Steve Madden. Tevens vond de januari-editie van Mercedes-Benz Fashion Week plaats, die onder leiding van de nieuwe creatief directeur Iris Ruisch die zich inzet voor het creëren van een breder modeplatform.

Februari: nasleep V&D, faillissementen detailhandel en de Zeeman-bruidsjurk

In februari wordt er hard onderhandeld over een mogelijke doorstart van V&D. Er werd exclusief onderhandeld met Roland Kahn, maar al snel blijkt dat het lastig is om de financiering rond te krijgen. Naast V&D heeft de hele detailhandel het moeilijk; in januari wordt het hoogst aantal faillissementen in 12 maanden tijd gerapporteerd door het CBS. En dan was er nog de spotgoedkope bruidsjurk van budgetketen Zeeman; voor 29,99 euro kan de aanstaande bruid zich al in een witte jurk hullen. Het is een groot succes; binnen enkele uren is de jurk uitverkocht.

Maart: Houtbrox en Purdey in zwaar weer, warenhuis Haussmann van de baan en Hedi Slimane vertrekt

In maart wordt bekend dat het moederbedrijf van modeketens Houtbrox en Purdey in zwaar weer verkeert; het faillissement volgt in april. R&S Retail doet een overnamebod op het Belgische FNG. Het luxewarenhuis Haussmann, dat zich zou vestigen aan het Rokin in Amsterdam, lijkt eveneens van de baan na een reeks tegenslagen. Hedi Slimane vertrekt bij modehuis Saint Laurent.

April: Bijenkorf, V&D en Anthony Vaccarello naar Yves Saint Laurent

Bijenkorf maakt in april bekend door te gaan met de luxestrategie . Ondertussen maken diverse partijen jacht op leegstaande V&D-panden. Kering benoemt Anthony Vaccarello tot nieuwe hoofdontwerper van Yves Saint Laurent.

Mei: Hudson’s Bay komt naar Nederland, Houtbrox gedeeltelijk naar Van Uffelen

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay komt naar Nederlan. In mei wordt bekend dat het warenhuis diverse V&D-panden overneemt. Ook neemt het zijn intrek in het pand van Marks & Spencer in Amsterdam. De failliette ketens Houtbrox en Purdey worden verkocht aan Berden Mode & Wonen; twaalf Houtbrox-panden worden vervolgens overgekocht door Van Uffelen Mode.

Juni: Faillissementen Cora Kemperman en McGregor, doorstart e-commerce V&D en Hema’s internationale concept

Het bekende merk Cora Kemperman moet faillissement aanvragen, net als schoenenketen Frontrunner. Ook kledingketen McGregor gaat ook failliet, evenals de dochtermerken Gaastra en Adams Menswear. Voor V&D is er echter goed nieuws; Roland Kahn, Jaco Scheffers en Ronald Zetten realiseren een doorstart voor de merknaam V&D, waarbij de focus ligt op een online winkel.

Vrijdag 30 december wordt deel 2 van het jaaroverzicht gepubliceerd.

Beeld: Macintosh, Zeeman, Saint Laurent, Facebook V&D, Haussmann, Facebook Houtbrox, Facebook McGregor Fashion Group

2016
JAAROVERZICHT
Terugblik